VIKINGSTEIN

Nyere arkeologiske utgravninger viser at bruken av den optiske virkningen av kalsitt – dobbeltspat – Islandspat – har vært en av de viktigste måtene å navigere i overskyet vær når man skulle ferdes på havet. Hvordan fant Leiv Erikson egentlig veien til Vinland og tilbake?

viking

Dobbeltspat også kalt Islandspat – forekommer i enkelte norske forekomster langs Sørlands/Bamlekysten. Denne “edle” varianten, som er gjennomsiktig, av mineralet kalsitt – kalkspatt – er nå bevist at har de optiske funksjonene som hjelpemiddel for navigering og vil også ha vært tilgjengelig for menneskene allerede i vikingtid.

Steinen som ofte har vært omtalt som krystall er i virkeligheten et spaltestykke av kalsitt. Dette mineralet har perfekt spaltbarhet og danner litt skjeve kuber – romber – når disse knuses opp. Dette kan lett forveksles med krystaller.

Mineralet har den samme egenskapen som et moderne polariseringsfilter på kameraet ditt. Tenk at denne funksjonen har vært i bruk i mer enn 1000 år allerede! Navnet Islandsspat kommer av at det var gode forekomster på Island og ble da automatisk forbundet med plassen.

Solstein – sòlarsteinn – har vært et begerp og mange alternativer har vært presentert.

Cordieritt – Iolitt – har også den samme effekten som dobbeltspat, men finnes ofte ikke i så edle varianter at denne kan benyttes. Mineralet i seg selv er svært vanlig på Sørlandet og finnes i noen få forekomster som edle.Disse ble etter sigende slipt ned til kuber og brukt pga. mineralets dikroisme.

Solstein – feltspatvarianten – som inneholder “hematittfloss” – små og tynne krystaller av mineralet hematitt har nok ikke vært brukt i denne forbindelse. Navnet kommer fra det “glimmeret” i steinen som som kommer når du snur denne i riktig vinkel i direkte sollys.

Her har du mulighet til å skaffe deg en liten bit av denne berømte steinen i en stilfull og praktisk gaveinnpakning. Denne finnes nå med oversettelse på tre språk – norsk, tysk og engelsk.

Info Vikingstein:

Wikipedia

ABC nyhetene

Viten.no

Forskning. no

New Scientist

Hva er dobbeltspat?

Doubel Vision

You Tube bruksanvisninger:

Vil du bestille dette produktet fra oss så trykk her og vi sender deg et tilbud på grunnlag av antall.